За арт център "Арлекин"

Арт център „Арлекин“ е създаден през 1998 г. за работа с деца и младежи на възраст от 4 до 19 г., а от  2016г. и с младежи над 19 г. Дейността е съсредоточена в сферата на обучението на млади таланти в областта на сценичните изкуства, развитие и популяризиране в страната и чужбина на детското и младежко изпълнителско изкуство. В годините тази дейност се разширява и допълва чрез нови и ефективни форми, чрез които все повече деца с различен здравословен, етнически и социален статус се привличат за организирани занимания, които ги отдалечават от улицата и осмислят свободното им време.

Всички деца, с които работим са обединени в Арт център „Арлекин”. В него над сто талантливи варненски деца и младежи се готвят да полетят към светлините на голямата сцена. Там, където не е важно да си голям, важното е да летиш. „Арлекин” е вече център с респектиращи традиции, който се развива и израства през годините, черпейки жива вода от непресъхващия извор на българското и световно изкуство.

Артистичен талант, вокални и танцувални умения – всичко това прави трупата различна и превръща спектаклите и концертите в истинско шоу, емоционално въздействащо със светлини, костюми, музика, пластика. Младите таланти се обучават от изявени в своята област специалисти във формациите – театър и музикален театър.

 В навечерието на своя 20-годишен юбилей младите творци могат да се похвалят със значителни резултати -  51 театрални и поетични спектакъла, 7 мюзикъла, повече от сто концертни изяви. Носители са на награди от Национални конкурси в София, Балчик, В.Търново, Бургас, Пазарджик, Созопол, Поморие ,Севлиево, Варна и Международни фестивали и конкурси в Австрия, Франция, Унгария, Турция, Гърция, Сърбия, Италия, Украйна, Малта, Ирландия. Лауреати са на всички конкурси, в които са участвали, носители са на 5 награди ГРАН ПРИ от Международните фестивали в  Киев, Варна, Париж, Созопол, к.к. „Златни пясъци, Малта. Част от спектаклите, получили най-високи отличия през последните години са играни на руски език. Младите актьори успешно представиха България в Младежката секция на Съвета на Европа в Страсбург. Участваха в културен обмен с училища по изкуствата в Залцбург, Киев и Москва.През 2017г. гостувахме на българското училище ”Звънче” в Лондон.

         

Децата на „Арлекин” участват в общински и благотворителни инициативи, концерти, празници на училища и детски градини, шоу програми, презентации, дефилета. От 2014 г. организираме Фестивал на сценичните изкуства „Звезди на сцената”.

         

Младите таланти на „Арлекин” са в основата на работата по осемте проекта на Сдружението, финансирани от община Варна в партньорство с  варненски училища и организации за работа с деца с увреждания; със Сдружение „Мога, знам, творя” във Френско-българския проект „Да навлезем в науката чрез театър” в гр.Страсбург, Франция; с младежи от Солун и Торино в проекта „Маските на сцената и в живота” към фонд ”Култура”, ръководен от проф. Сия Савинова.
          

От  2008г. Арт център „Арлекин“ инициира ежегодна Лятна Арт академия по сценични изкуства, която през 2009 прерастна в  Международна. Под ръководството на преподаватели от НАТФИЗ ”Кр.Сарафов”- проф. Н. Сейкова, доц. Ал. Хонг , Валерия Кардашевска, Светослав Добрев и видните поп изпълнителки Мими Иванова, Милица Драганова, Маги Джанаварова бяха обучени млади таланти от Варна, София, Ст.Загора, Москва, Киев, както и български деца, живеещи в САЩ и Швеция.
          

За обогатяване и разнообразяване на нашата дейност допринася наличието на собствена база – арт клуб на ул. „Цимерман” 12 и богат театрален гардероб.

          

Творческият екип на Арт центъра е отворен за съвместни проекти и обмен с всички, които работят за развитие и популяризиране на детското и младежко творчество в страната и чужбина и на богатото българско културно и историческо наследство.

 

Стоянка Гунчева –

режисьор,

Ръководител на Арт център "Арлекин"

Творчески екип